Main menu:
Nickerie, 5 februarir 2010
Door Richenel Small
Nickerie – Met overbrengen van de zeekoeien “Romeo en Juliët” naar het Corantijnkanaal is de proeffase ingezet voor het gebruik van lamantijnen voor het plegen natuurlijk onderhoud van dit kanaal. Deze activiteit betreft een onderdeel van de uitvoering van het “Comprehensive Watermanagement Project”, dat door het Overliggend Waterschap MCP (OWMCP) en het World Wildlife Fund (WWF) wordt uitgevoerd.
De lamantijnen “Romeo en Juliet” worden gemeten door de Manatee consultant Reshma Jankipersadsingh ( l ), terwijl MCP coördinator Hendrie Karijoikromo tevreden toekijkt. De beesten zullen worden ingezet als proef voor het op natuurlijke wijze onderhouden van het Corantijnkanaal.
Voor Reshma Jankipersadsingh, die als consultant door WWF is aangetrokken om dit gedeelte van het project te coördineren, is een belangrijke fase aangebroken. Zij zal verder gaan met het volgen van de gedragingen van de beesten. Zij zal onder meer nagaan hoeveel vegetatie de zeekoeien per dag gebruiken, zodat op grond hiervan kan worden vastgeld hoeveel van deze dieren nodig zijn om het 66 kilometers lange kanaal te onderhouden.
Volgens Hendrie Karijoikromo, die vanuit OW MCP het project coördineert, zijn de zeekoeien al vanaf 25 januari van dit jaar gevangen te Southdrain, een afvoerkanaal dat niet ver ligt van de plaats waar de dieren nu zullen worden geplaatst. Op grond hiervan verwacht hij dat zij geen problemen zullen hebben om zich aan te passen. Hij en Jankipersadsingh zeggen het geluk aan hun zijde te hebben, aangezien zij een paar hebben gevangen, waarvan zelfs wordt vermoed dat het wijfje vol is.
Karijoikromo bevestigt desgevraagd dat er al eerder pogingen zijn ondernomen om lamantijnen in te zetten voor het onderhoud van irrigatiekanalen in de Prins Berhardpolder. Toen zijn de beesten afgeslacht door onverlaten. Lamantijnen zijn op dit moment volledig beschermde dieren en de MCP coördinator doet daarom een dringend beroep op de gemeenschap om de zeekoeien met rust te laten.
Van de Afdeling Natuurbeheer van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Bosbeheer wordt dan ook medewerking gevraagd om erop te helpen toezien dat kwaadaardigen van de dieren afblijven. In het kader van de samenwerking met het WWF, zijn al diverse activiteiten ontplooid. Zo zijn er op verschillende plaatsen Thalimedes, waterstandmeters, geplaatst en is in de Nannizwamp ook een weerstation neergezet.
Eerder zijn in dit kader ook veldoriëntatiebezoeken gebracht aan het Kaboeriegebied, welke als doel had een filmreportage te maken over zoetwaterhulpbronnen, biodiversiteit en activiteiten in het kader van het OW MCP/WWF project, het spotten van lamantijnen, reuzeotters en bijzondere vogelsoorten en het plegen van hydrologische- en waterkwaliteitsmetingen in de Kaboeriekreek en Corantijnkanaal.
Terug naar nieuwsoverzicht